FAQ

ENKU WEET HET

De meest gestelde vragen hebben we op een rijtje gezet. Wat is eigenlijk asbest? Hoe herken je asbest? Of wat is circulair slopen en hoeveel grond mag ik afvoeren? We geven in eerste instantie antwoord op deze prangende vragen. Echter elk project is maatwerk. Of het nu gaat om asbest verwijderen, grondwerk, of sloopwerken, ENKU heeft de kennis en kunde om jouw vragen te beantwoorden. Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Meest gestelde vragen

We weten allemaal dat asbest gevaarlijk is, maar wat is asbest eigenlijk? 

Asbest is een verzamelnaam voor hele kleine vezeltjes die niet zichtbaar zijn met het blote oog. Als je deze vezeltjes inademt, kunnen ze kanker veroorzaken. Er zijn heel veel producten waar asbest in verwerkt zit, maar deze zijn niet altijd gevaarlijk. Dat komt omdat in veel soorten asbest de vezeltjes goed vast blijven zitten in het materiaal. De gevaarlijkst soort asbest is dan ook Niet-hechtgebonden asbest. De naam zegt het al, de vezels zijn niet hechtgebonden. Ze zitten niet goed vast in het materiaal en komen dus sneller los, zodat je ze kan inademen. Alleen een expert kan bepalen of jij te maken hebt met een gevaarlijk soort asbest. Verwijder het dus nooit zelf ! Klik hier voor meer informatie. 

Bepaalde asbestverdachte materialen zitten op onverwachte plaatsen.
Om verrassingen en onverwachte kosten te voorkomen wordt aangeraden een asbestinventarisatie uit te voeren.  We onderzoeken het gebouw en we kijken om welke soorten asbest het gaat. Asbest zijn kleine vezeltjes die verwerkt zitten in diverse materialen. Van plantenbak tot rookkanaal of schuurdak. Het is onze taak om die te vinden!
Klik hier voor meer informatie over de asbestinventarisatie. 

Je wilt jouw rookkanaal weghakken, maar na een paar keer hakken ontdek je dat het toch geen beton is. Wat is het? Asbest!

Asbest verwijderen is een vak apart. Zomaar asbest weghakken kan zelfs heel gevaarlijk zijn. Schakel daarom altijd eerst een asbestsaneerder in om te onderzoeken om welke soort asbest het gaat. Is het gevaarlijke asbest, dan zorgen wij met allerlei soorten maatregelen dat losse deeltjes asbest niet in jouw huis terechtkomen. Klik hier voor meer informatie over de asbestinventarisatie.

Slopen lijkt simpel, maar stel dat je in een draagmuur hakt? Of je zaagt de essentiële constructie weg! En heb je er geen vergunning voor nodig?

Slopen is een vak apart. Slopen doe je met een duidelijk plan en goede communicatie met mensen die verstand hebben van bouwen en alles wat erbij komt kijken. Ook de juiste vergunningen en het milieubewust afvoeren van materialen is onderdeel van zorgvuldig slopen. Lees hier verder waarom ENKU de beste partner is bij elke sloopwerkklus.

Waarom zou je die mooie houten balk weggooien? En de dakpannen kunnen ook nog prima gebruikt worden!

Het meeste materiaal dat vrijkomt bij het slopen van een gebouw kan hergebruikt worden. Dat is een positieve ontwikkeling, want zo dragen slopers hun steentje bij aan een duurzame manier van slopen. Veel gemeentes hebben al een circulair sloopbeleid en circulair slopen wordt steeds belangrijker, zeker nu de grondstofprijzen ook steeds hoger worden. Lees hier verder waarom ENKU de beste partner is bij elke sloopwerkklus.

Hoe houd je karakteristieke eigenschappen van een huis of gebouw intact, terwijl je de buitenmuren sloopt? Of hoe pas je de indeling van de ruimtes aan zonder het hele gebouw te slopen?

Dit zijn veelgestelde vragen bij het slopen van gebouwen die nog best een ronde meekunnen. Bij renovatiesloop sloopt ENKU alleen een deel van het gebouw, zonder de karakteristieke elementen te laten verdwijnen. Lees hier verder waarom ENKU de beste partner is bij elke sloopwerkklus. 

Hoe bepaal je of grond vervuild is? Hoe doe je onderzoek naar de mate van vervuiling?
In de Wet bodembescherming staat dat je verplicht bent om verontreiniging te voorkomen en eventuele verontreiniging zo snel mogelijk moet verwijderen. Daarvoor moet een kort onderzoek gedaan worden. Daarin bepalen we de mate van bodemvervuiling en de manier waarop we de verontreiniging saneren (verwijderen). Klik hier voor meer informatie over onze werkzaamheden.

Na het verwijderen van asbesthoudende platen zoek je natuurlijk naar nieuwe dakbedekking. Ook dat kunnen wij verzorgen. Wat dacht je van een duurzame oplossing?

Kies bijvoorbeeld voor dakpannen die uit de circulaire sloop afkomstig zijn. Of kies voor een verstevigde dakconstructie met zonnepanelen. ENKU bouwt mee, denkt mee en heeft de experts in huis om een dak of gebouw weer netjes op te leveren. Bel ons voor advies of een vrijblijvende afspraak.